A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 • Mi az az eRecept?

  Az eRecept rendszere lehetővé teszi a vényrendelés és kiváltás valamennyi funkciójának elektronikus térben való működését. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az orvos által felírt recept, egy online térbe kerül, ahonnan azt a patikus, a páciens TAJ-számának segítségével le tudja kérdezni és ki tudja adni.

 • Mi az a felírási igazolás?

  A felírási igazolás gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök felírása során keletkezik a háziorvosnál, vagy a kezelőorvosnál, amikor az EESZT-be feltöltött eReceptről készült igazolást kinyomtatják.
  A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére történő vényírás esetén az eRecepthez kapcsolódó felírási igazolás kiállítása és átadása továbbra is kötelező az orvosok számára.
  A felírási igazolás hasonló a hagyományos papírrecepthez, azzal a különbséggel, hogy látható rajta egy harmadik vonalkód.

 • Mire van szükségem az eReceptem kiváltásához?

  A kiváltáshoz a TAJ számára, vagy a papír alapú felírási igazolásra lesz szüksége. A TAJ kártya mellett egy fényképes személyazonosító igazolványt is fel kell mutatni az eRecept kiváltásához. Amennyiben rendelkezik eSzemélyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szüksége, az E-személyi PIN kódjának ismeretével.

 • Fel kell íratni az e-receptet is, mint egy normál receptet? Nem elég, ha egyszer feltöltik?

  Az eReceptet – csakúgy, mint a papír alapú vényt – fel kell íratnia orvosával.

 • Szükséges a személyes orvos-beteg találkozó az e-recept feltöltéséhez?

  Az orvos-páciens találkozóra továbbra is szükség van, hiszen egyes krónikus betegségeknél elengedhetetlen a folyamatos kontroll.
  Az egyetlen kivétel, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt, a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése és a betegek számára történő tanácsadás, távkonzultáció során is történhet. Ilyen esetben nincs szükség a felírási igazolás kiállítására sem.

 • Mennyi ideig lehet kiváltani egy e-receptet?

  Gyógyszerek esetében a kiváltási idő 3 hónap. Gyógyászati segédeszközök (ide tartoznak a pelenkák is) 90 nap az eRecept érvényessége.

 • Előfordulhat, hogy kapok papír alapú receptet (felírási igazolást) és a térben is fent van a recept?

  Az e-receptek felírásakor, amennyiben ezt a beteg külön kéri, kaphat felírási igazolást. Ez azoknak lehet előnyösebb választás, akik személyesen nem tudják kiváltani gyógyszerekeit. Ilyenkor a hozzátartozó/ismerős is kiválthatja a beteg gyógyszereit.

 • Ha van papír alapú felírási igazolásom, akkor a térben lévőt és a papír alapút is ki tudom váltani külön-külön?

  Amennyiben az e-recept már kiváltásra került, a papír alapú felírási igazolás is kiváltottnak tekintendő, így azt újra felhasználni már nem lehet.

 • Miért kéri el a patikus a személyi igazolványomat, hiszen ő nem hivatalos személy?

  Mert jogszabály írja elő, hogy a gyógyszer átvevőjének igazolnia kell magát. Amennyiben a gyógyszer átvevője nem az eRecept tulajdonosa úgy fényképes igazolványa adatait rögzítenünk kell egy központi online rendszerbe.

 • Hogyan tudom kiváltani hozzátartozóm/ismerősöm e-receptjét? Kell ehhez meghatalmazás?

  Felírási igazolás hiányában, az egészségügyi veszélyhelyzet után is változatlanul kiszolgáltatható a vényköteles gyógyszer annak a személynek, aki ismeri a beteg TAJ számát és igazolja személyazonosságát. Az átmeneti időszakban a 14 éven aluli gyermekeknek orvosi vényen rendelt készítmények is kiválthatók felírási igazolás hiányában.
  A meghatalmazásokat innen tudja letölteni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/kepviseleti-jogosultsagok-az-eeszt-ben

 • Honnan tudom, hogy milyen gyógyszerek vannak feltöltve nekem a térbe?

  Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén – ügyfélkapu megléte esetén – megtekinthetők az aktív és a már kiváltott e-receptek is.

 • Melyik patikában válthatom ki az e-receptjeim?

  Bármely patikában személyes megjelenés esetén lekérdezhetőek és kiválthatóak az eReceptek. A recept kiváltásához szükséges feltételekkel.

 • Gyermekek esetében hogyan történik az e-recept kiváltása?

  Egy kérelem kitöltésére van szüksége, amelyet a legközelebbi kormányablakban tud benyújtani. Ezek után a gyermek TAJ-számával és a szülő személyi igazolványával már kiváltható a recept.
  A Kormányablakban történő eljáráshoz nem feltétlenül szükséges mindkét szülőnek megjelennie, az eljárásra meghatalmazást adhatnak egymásnak. Így a megjelenő szülő saját- és meghatalmazottként a másik fél törvényes képviseleti jogát is kérheti rögzíteni a megfelelő, jogosultságot igazoló okiratok bemutatását követően.
  A szükséges okiratokról és a meghatalmazásról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.
  Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy 14 éven aluliak részére elektronikus vényen történő gyógyszerrendeléskor minden esetben felírási igazolást kell, amely átadása kötelező betegnek vagy törvényes képviselőjének.

 • Ha nincs feltüntetve az adagolás az eRecepten, vissza kell mennem az orvoshoz?

  Olyan vényre, amelyen az orvos a gyógyszer pontos adagolását a vényen nem egyértelműen tüntette fel, a gyógyszer kiadója a rendelt gyógyszert nem adhatja ki.
  Ez esetben fontos az orvossal való konzultáció!

 • A gyógyászati segédeszközök is felírhatók már eReceptre?

  2020. április 30-ától már bizonyos gyógyászati segédeszközök, mint például a pelenkák, különböző tesztek és injekciós tűk, is rendelhetőek eRecepten, azonban kiváltásuk egyelőre csak a patikákban lehetséges.

 • Alá kell írnom a patikában kapott, a gyógyszereim kiadását igazoló papírt?

  Igen! Annak kiadása jogszabályban rögzített.

 • Meddig váltható még ki az e-recept a hozzátartozó/ismerős részére, meghatalmazás nélkül?

  Felírási igazolás hiányában is, változatlanul kiszolgáltatható a vényköteles gyógyszer annak a személynek, aki ismeri a beteg TAJ számát és igazolja személyazonosságát. Az átmeneti időszakban a 14 éven aluli gyermekeknek orvosi vényen rendelt készítmények is kiválthatók felírási igazolás hiányában. A könnyítések visszavonásáról egyelőre nincsen döntés.

 • Hogyan lehet meghatalmazást igényelni?

  A meghatalmazásokat innen tudja letölteni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/kepviseleti-jogosultsagok-az-eeszt-ben

További kérdés esetén keressen fel minket

Kapcsolat

Fizetési lehetőségek

Gyógyszertárunkban a készpénzes fizetésen felül bakkártyával is tud fizetni. Az alábbi kártyatársaságok által kibocsátott kártyákat fogadjuk el:

 • Visa
 • Mastercard
 • Meastro
 • American Express